Chateau caravan is onderdeel van Kip Caravans, bekijk hier de nieuwste modellen.

Geschiedenis Chateau

1973 Oprichting Chateau Caravans door Alfred M.H. Sprankenis

En daarmee gepaard gaat de opening van de oorspronkelijke fabricagelijn van Chateau in het Brabantse Budel. De verkoop van zijn caravans sloeg goed aan. Kopers in de gehele Benelux (later zelfs uitgebreid tot landen dan Frankrijk, Noorwegen, Duitsland en Engeland)  zagen Chateau “helemaal zitten”, dat weer tot gevolg had dat de productieruimte in Budel te klein bleek. Reeds in het najaar van 1973 werd een nieuwe productiehal opgezet in het Belgische Hamont, pal over de Nederlandse grens.

Naast uitbreiding van de productiehal ging het zo goed. Dit resulteerde ook in een reeks overnames:

1981 Overname Home-Car

De Chateau-groep breidde al snel haar vleugels uit. Reeds in 1981 werd het merk HOME-CAR, gevestigd in het Belgische Maasmechelen overgenomen. Vond de productie voorlopig nog plaats in Maasmechelen, in 1986 werd uit logistieke overwegingen de assemblage van HOME-CAR  overgebracht naar de hoofdvestiging van de Chateaugroep in Hamont.

1984 Oprichting Chateau Caravan Klub

In 1984 word de Chateau Caravan Klub(CCK) opgericht. De CCK is een club voor mensen die méér van hun caravan willen genieten. De vereniging bestaat uit enthousiaste en actieve caravangebruikers.

Het motto van de vereniging is niets moet; alles mag” 

Alles gebeurt door en voor leden, waardoor de kosten laag en voor iedereen betaalbaar blijven. De leden delen graag hun kennis en ervaring met andere caravanners.

De vereniging heeft tevens ook een verenigingsblad “De Chateause” dat 4 maal per jaar verschijnt en een oplage heeft van ongeveer 250 exemplaren.

De CCK is een gezellige en actieve club waar je gemakkelijk vrienden maakt.
Het merendeel van onze leden zijn 50+ (fitte vutters), mensen die van hun welverdiend pensioen genieten. Ook het aantal allleenstaanden neemt toe.

1986 Overname Constructam

In 1986 raakt het bekende caravanmerk Constructam failliet. In deze overname kon de modellenlijn uit het faillissement gered worden. Deze werd eveneens overgebracht naar Hamont. Helaas was de productie van laatstgenoemd merk (Consturctam, polyesterbouw) te arbeidsintensief.

1992 Overname door H2 Groep

In 1992 komt de investeringsgroep H2 om de hoek kijken. Chateau en de andere beide merken worden verkocht aan de H2-groep. In de tijd van concentraties en fusies van bedrijven is dit immers geen verkeerde gedachte. De H2-groep, nu dus een bundeling van alle Nederlandse caravanmerken, is daardoor in staat een goede plaats te veroveren tussen de grote spelers op deze markt. En met succes.

1993 Overname Kip-Nederland

Dit succes van de H2-groep resulteert in 1993 dat ook de KIP aan de portfolio wordt toegevoegd. Later (in 2000) volgt ook Avento.

Tot dan toe waren de overnames op eigen land gericht, maar na succesvolle overnames in Nederland breidt de blik zich ook uit naar het buitenland:

1998 Overname IRG-Nederland, Beyerland, Delta en Overname ABI exportproductie voor Axxor-Frankrijk en Cristall -Duitsland

In het voorjaar van 1998 failleerde het Engelse merk ABI. Uit dit faillissement werden de merken Cristall (voor de Duitse markt) en  Beyerland/Delta (voor o.a. de Nederlandse markt) overgenomen. Daarmee zijn zowel Beyerland als Delta eveneens Nederlandse (zij het met een typisch Engelse inslag) producten geworden.

1999 Overname Avento-Meerkerk-Nederland.

Op 24 maart 1999 vraagt Avento faillissement aan; op 14 april besluit de curator en de bank om Avento toe te laten treden tot de H2 Groep. Op 3 mei 1999 neemt H2 de boedel over en brengt de productie bij Kip onder.

2000 Overname Lunar-Preston-United Kingdom

2001 Overname Cabby-Zweden

In 2001 brengt de H2 groep (waar Chateau dan onderdeel van is) haar caravanbelangen onder in de Tirusgroep. Tirus is dan eigendom van een aantal particulieren en heeft ook zakenbanken Fortis en UBS als aandeelhouder. Het Zweedse merk wordt in dit jaar overgenomen, omdat deze als aanvulling wordt gezien op de fabriek van KIP Caravans in Hoogeveen en de fabriek in het Belgische Hamont met Chateau als belangrijkste merk. Daarnaast is de gedachte achter deze overname dat: er volume gemaakt moet worden om efficiënt te kunnen werken en goed in te kunnen kopen bij leveranciers.

2004 20 jarig jubileum Chateau Caravan Klub

De CCK viert haar 20-jarig jubileum en inmiddels is in 2014 ook het 30-jarig jubileum gevierd. De CCK bestaat tegenwoordig nog steeds. Er zijn ook talloze andere caravanclubs bijgekomen zoals Caravan Club Zeeland, de Kip Caravanclub of Kampeer Club Nederland.